Sponsring som ger hopp

  Foto: Sven Persson/swelo.se

  För den smala och tekniskt krävande sporten konståkning är sponsring en förutsättning för att kunna utvecklas som åkare. Tyringe KS erbjuder träning på alla nivåer – från skridskoskola till elit. – Det är så roligt att se glädjen hos de unga, säger ordförande Oscar Löfroth.

  Axelhopp, dubbel toeloop eller en klassisk Salchov. Hoppen som kan se lätta ut kräver i själva verket tid, tålamod, engagemang och målmedvetenhet.
  – Detta är en otroligt svår och krävande sport med hård träning året runt. Det handlar om att kunna bemästra isskenan med millimeternedslag och avstamp på exakt rätt tagg. Självdisciplin är en förutsättning, säger Oscar Löfroth, ordförande i konståkningsklubben Tyringe KS. Och de barn och unga som tränar i ishallen på Tyrs hov och på Österås i Hässleholm är dedikerade. Här finns skridskoskola från fyra års ålder upp till vuxna på elitnivå.

  – Vi satsar jättemycket på att få åkare till de absolut högsta nivåerna, genom att ha en bra skridskoskola från början. Att lyckas kräver bra struktur och skickliga tränare från start till mål. Plus att det ska vara roligt. Konståkningen ska vara kul, utvecklande och erbjuda god kamratskap.

  Konkurrensen om ishallarna är stenhård

  Tyringe KS har 140 medlemmar, de flesta mellan fem och sju år. Klubben erbjuder träning på is 25 timmar i veckan – efter skoltid då konkurrensen om ishallarna är stenhård.
  – Det är klart att det inte är billigt och vi tränar dessutom året om. Samtidigt försöker vi som förening hålla avgifterna på en så låg nivå som det bara är möjligt. Det är en rättviseaspekt, det ska inte bero på föräldrarnas inkomst om du kan vara med och åka eller inte. Och det finns ju andra utgifter för familjerna – skridskorna är dyra.

  Svårt att hitta sponsorer

  Att sporten är smal och kräver ett högt tekniskt kunnande gör att klubben dessutom är beroende av professionella tränare.
  – Det krävs eftersom vi är en professionell förening med elitseriesatsning. Det ställer krav på tränarna och att vi har en budget i balans. Vi är beroende av sponsring, men som många kvinnodominerade idrotter är det inte högprofilerat. Sponsorerna kommer inte till oss och vill sponsra.

  Långsiktiga samarbeten är det bästa för klubben, eftersom vi då vet från år till år vilka satsningar vi kan planera för. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har sponsrat Tyringe KS sedan 2010.
  – För varje ny sponsor kan vi profilera konståkning mer och synas mer, så att fler blir medvetna om sporten. De företag som går in och sponsrar gör verkligen stor skillnad för oss. Ett litet bidrag på 5 000 eller 10 000 kronor märks direkt i vår förening och gör det möjligt att åka och tävla, utbilda våra tränare med mera. Vi är djupt tacksamma för engagemanget.

  Populär isshow

  Klubben får också ihop ekonomin med hjälp av föräldrar som bidrar med egen tid, genom att genomföra mindre försäljningar och hålla en omtyckt isshow varje år i slutet av april.
  – Det är en proffsshow som blivit väldigt populär. Det är också en stor sak för våra riktigt duktiga åkare som får visa upp sig.

  Oscar är själv förälder till en flicka och en pojke som åker vardera 8–9 timmar i veckan på is.
  – Det är oerhört kul att se alla barn och unga som lägger ner så mycket tid och energi och den glädje de uttrycker. De sliter och kämpar och de gör det för att de tycker det är roligt och det ger någonting – belöningen när de utvecklas och når nya nivåer genom att klara tester. Och testerna gör att de måste lära sig bemästra sin nervositet. Allt detta stärker dem.

  Vi sponsrar aktiviteter/ föreningar och förbund som:

  • är lokala och långsiktiga
  • tar samhällsansvar
  • tar miljöansvar
  • värnar om trygghet
  • verkar skadeförebyggande
  • gynnar idrott och hälsa
  • främjar ”vardagskultur”
  • främjar lokalt företagande
  Så sponsrar vi!

  Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad har under lång tid arbetat med sponsring inom verksamhetsområdet: Hässleholm, Osby, Östra Göinge, Kristianstad, Bromölla kommun samt delar av Tomelilla och Simrishamn kommun.

  • Tyringe KS

   Följ Trygghetsvandrarnas arbete på deras Facebooksida.

  Vill du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete?