Skolrevolution, klimathopp och mode av sopor i slutmanifestation

Foto: Sven Persson/swelo.se

I slutmanifestationen av Tusen Röster för Nordöstra Skåne fick besökarna träffa musikaliska förebilder, testa att rädda världen genom VR-glasögon, inspireras av banbrytande modeshower och lyssna på intressanta föreläsare. Målet för Tusen Röster har varit att låta 1 000 röster för en hållbar och inkluderande framtid komma till tals – och det nåddes med råge den 7 februari i Kulturkvarteret Kristianstad.

Skolklasser, näringslivet, föreningslivet, kommuner, nytänkare inom olika professioner – under en eftermiddag samlades 600 deltagare varav 350 ungdomar från hela samhället och utbytte tankar som ska leda till en hållbar utveckling i nordöstra Skåne. Det var också ett avslut av projektet Tusen Röster som pågått under hela 2017.

Våga tro på dina idéer

Naturskadespecialisten och meteorologen Pär Holmgren inledde eftermiddagen med en tankeväckande föreläsning om klimatet inför en aula fylld med gymnasielever och uppmanade till att våga tänka nytt för att bygga en hållbar framtid. Entreprenören och Louise Lindén från LiveGreen följde upp med en personlig berättelse om att våga tro på sina egna idéer, gå emot strömmen för att förverkliga sina drömmar och att en enda människa med drivkraft kan åstadkomma stor förändring.

En hållbarhetsshow tog sedan över scenen till pumpande musik och exponerade mode gjort av uttjänta glödlampor, traktorinnerslangar, sopsäckar och mycket mer som hamnat under epitetet ”skräp”. Några timmar senare hölls en annan modevisning av märket STRNG WMN, en historia om kvinnor och kampen för lika rättigheter.

Framtidens skola

Men dagen innehöll också möjlighet för besökarna att prova på datorspel med VR-glasögon och uppdraget att rädda miljön, det hölls flera konserter, en stickperformance för fred, föreläsningar om rasism och social hållbarhet såväl som på temat press- och yttrandefrihet med bland annat KB Mosaiks Inga-Lill Bengtsson.

Unga röster för Skolrevolutionen var ett utlovat arrangemang från succén på Almedalen där unga och olika deltagare som kommunrepresentanter och näringslivspersoner möttes i en dialog kring frågor som; Hur ser framtidens skola ut? Vad gör vi för att bidra till en mer hållbar och anpassad skola för alla?

Fortsättning följer

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads vd Niklas Larsson och Malin Wildt-Persson, utvecklingsledare Skåne Nordost fanns också på plats och deltog i bland annat Skolrevolutionen.
– Man undrar kanske varför vi som försäkringsbolag står bakom ett sådant här arrangemang, men det finns en tydlig koppling till vår affär där det förebyggande arbetet är viktigt, sa Niklas Larsson.

Malin Wildt-Persson fyller i:

– Det är viktigt att låta de unga ta plats där vi vuxna är. Det här är ett avslut på projektet men är början på något nytt. Vi löser inget själva. Vi behöver de unga och näringslivet med oss. Nu håller vi i stafettpinnen och nästa steg är att planera kommande aktivitet för Almedalen. Och det här är en möjlighet bjuda in till en fortsättning för ett hållbart nordöstra Skåne.

Tusen Röster för Nordöstra Skåne är ett samarbete mellan Länsförsäkringar Göinge Kristianstad, Skåne Nordost, Din Bror, Fryshuset, Wanås Konst, Kindness Life, och Skånes Horn av Afrika.

Trygga Tillsammans - Europeiska Unionen och Leader!

Vill du läsa mer om våra hållbarhetsprojekt?