Idén i pojkrummet blev framgångsrikt företag

Foto: Sven Persson/swelo.se

Tänk dig att du har en idé och blir inbjuden till ett näringslivsmingel där investerare sitter redo att lyssna. Det hände Linus Månsson, 18 år. Hans uppfinning tar honom nu till bolagsomvandling, större lokaler och egen lägenhet.

Allt började med en idé och Linus Månsson ville skapa en lösning som gjorde det möjligt att dela med sig av sitt batteri på telefonen till en vän. Som elev på teknikprogrammet på Hässleholms tekniska skola (HTS) knåpade han själv ihop den tekniska lösningen.

– Jag fick idén när jag var 16 och har spunnit vidare på den sedan dess. I dag, under sista året på gymnasiet, driver han tillsammans med en partner företaget Doner Tech, ett innovativt teknikföretag som bland annat säljer tillbehör till mobiltelefoner – vissa av dem egna uppfinningar.

Pitchmaraton med investerare

Vägen dit har gått fort och en katalysator var Näringslivsdagen, som arrangerades av Skåne Nordost, i samarbete med näringslivet och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Linus var inbjuden till deras pitchmaraton.
– Jag fick tre minuter att pitcha min företagsidé inför en jury. Fokus var på min sladd som nu gör det möjligt att dela batteri och media mellan olika enheter som kameror och mobiler.

Linus företagsidé blev ett av de vinnande koncepten inför juryn bestående bland annat av entreprenören Henrik Persson Ekdahl, rankad som en av Sveriges mäktigaste techinvesterare, och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads vd Niklas Larsson.
– Det betydde jättemycket att få respons på mina tankar från juryn.
Men även minglet efteråt gav frukt.

Trygga Tillsammans Företag

– Jag kom i kontakt med jättemånga bra personer. Det gav både kontakter som kan hjälpa mig att leda och utveckla företaget och sådana med erfarenhet av och kunnande inom teknologibranschen. Henrik och jag ska träffas i maj igen, liksom Niklas Larsson – som jag fått god kontakt med och några andra från minglet. Och snart ska Linus enskilda firma omvandlas till aktiebolag.

– Att bolla mina tankar med erfarna har gjort att jag har kunnat hoppa över många steg i företagets utveckling. De blir som katalysatorer.

Linus bor ännu hos föräldrarna i Sjörröd nära Finjasjön och har varulagret i en friggebod. Men det ska snart ändras med ett nytt eget boende och en större lagerlokal. Linus företagsamhet har uppmärksammats tidigare. 2016 blev han utsedd till en av Sveriges främsta unga entreprenörer av Emax, ett forum för Sveriges främsta unga entreprenörer, som ägs och arrangeras av Startcentrum och Chalmers.
– Jag har alltid känt en strävan efter att driva eget. Efter studenten ska jag satsa heltid på mitt företag. Entreprenörskap är det roligaste jag vet, avslutar Linus.

Vill du läsa mer om våra fina samarbeten med företag och föreningar?