, , , ,

Vårtid är lika med cykeltid

I skrivande stund är det tjugo grader ute och det känns som att det är äntligen dags att våga tro på att våren har kommit. Det sjuder överallt! Fåglarna sjunger och blommorna vaknar till liv. Igår upptäckte jag vitsippor i skogskanten till min trädgård. Det är en lisa för själen!

Det är min favorittid – när vi har all den ljusa tiden framför oss. Allt vaknar till liv och det känns som vi svenskar tinar upp och börjar ta oss ut och börja umgås med varandra på ett annat sätt. Likt björnarna tar vi oss ut ur vårt ide. Vi öppnar upp och pratar mer med varandra! Vi drar ut på picknick. Vi sitter ute på cafeér. De tjocka kläderna åker av och vi kan andas lättare! Nu vi kan stoppa undan vinterkläder, stövlar och grovskor – det är en sorts frihet!

Blomstertid och cykling

I helgen åkte jag och köpte penséer och andra fina blommor. Det är lycka att plantera i fönsterlådor och krukor. Det blir så fint! Vårtid är verkligen utetid. Trädgårdsmöblerna och grillen åkte fram i lördags. Det är som att all mat smakar bättre när man äter ute!
Jag skulle också vilja slå ett slag för cykling. Med aktiviteten finns alla möjligheter till frisk luft och även om man har olika skador eller begränsningar så funkar cykling oftast. Det finns alla varianter på cyklar numera så det finns en för alla ändamål och önskemål. Vanlig cykel, hybridcykel som är en variant på mountainbike och racer, elcykel som kan vara bra när man cykelpendlar till jobbet eller behöver lite hjälp i backar. Att cykla i skog och mark är buskul och då passar en mountainbike eller hybrid. Ren landsvägskörning passar en racer eller tricykel.

Så ta cykeln till jobbet om det är möjligt – få in träningen i vardagen till affären – ofta slarvar vi och tar bilen, när det går att cykla upptäck nya cykelleder – finns massor av oupptäckta vägar. Upptäck skogen bland skogsstigar och backar. Få in träning genom att cykla till kalas/festligheter och låt familjen köra bil.

Fördelar med cykling:

  • skonsamt för kroppen
  • förbättrar din kondition
  • erbjuder möjlighet att upptäcka omgivningen på ett nytt sätt
  • ger en naturupplevelse – dofta på skog och natur, hör fåglarna och känn vinden
  • ger styrka främst i lår och säte men också för hela kroppen
  • bra för miljön

Må fint i vårsolen!

/Kicki

Kicki är Hälso-och beteendevetare och föreläser bland annat om kost och hälsa. Vill du läsa mer från Kicki?