,

Var lägger du din energi?

Hälsablogg med olika hälsatjänster i bild.
Kommer du liksom jag på dig själv med att bland reta dig på att bilisten framför dig inte accelererar tillräcklig fort när det slår om till grönt? Eller på personen före dig i snabbköpskassan som velar med växelpengar när du har bråttom? Kanske blir du irriterad på grannen som drar igång gräsklipparen just som du ska ta en fika med kompisen på altanen?

Kanske känner du igen dig, jag tror att det är ganska vanligt att i vi i all hast och utan att tänka så mycket på det ibland retar upp oss på händelser i vardagen. Och det är kanske inte heller något större problem om det händer någon gång ibland. Men när det blir en del av din vardag och blir till ett förhållningssätt som påverkar dig själv och din omgivning, då är det dags att stanna upp och tänka till!

Ta dig en funderare var du lägger din energi. Lägger du den på viktiga, roliga och utmanande saker som du själv kan påverka? Eller är det på sådant som andra gör och som du inte kan påverka ändå? Man kan tänka och tycka en massa saker, men det gäller att detta inte tar din energi och kraft från det som verkligen är viktigt. Till slut blir det en nedåtgående spiral och det blir lättare att uppfatta saker som inte är bra istället för att se det som är bra.

Positiva och negativa tankesätt

Tänk dig två olika personer. En som du blir glad av att träffa, som utstrålar positiv energi och som det helt enkelt är gott att vara med. Hon pratar ofta väl om andra och väldigt, väldigt sällan säger något illa om någon. Tror det kan vara ett aktivt val hon gör, att fokusera på det positiva runt omkring sig och att inte lägga så mycket vikt vid vad andra gör som hon inte gillar.
Den andra personen ägnar sina diskussioner på vad andra gjort som hon tycker är dumt, onödigt och som hon helt enkelt inte förstår sig på. Jag behöver kanske inte nämna att hon förmodligen inte sprider samma goa energi runt omkring sig… Hon har fastnat i tänket, att leta efter saker att störa sig på. Det är liksom det som ligger närmast till hands.

Hur påverkar dessa personer sig själva och sin omgivning?

Självklart kan vi inte bara gå omkring och säga att allt är bra om vi inte tycker det och ibland kanske man behöver ösa ur sig lite. Men att fastna i att reta sig på både det ena och andra leder sällan till något bra. Bli medveten om hur du tänker, agerar och utrycker dig och hur det påverkar dig och din omgivning.

Testa en vecka att vara extra uppmärksam på detta. Nästa gång du retar dig på någon eller något, stanna upp och ställ dig frågan om det är värt att lägga din energi på? Kommer det förändra något (förutom att du blir på dåligt humör)? Eller finns det något annat du kan fokusera på som gagnar dig och ditt välbefinnande positivt istället?

Utvärdera efter en vecka om uppmärksamheten på detta gjort någon skillnad. Kanske kan det bli till en god spiral, du tränar dig på att fokusera på mer positiva och konstruktiva ting, du blir en person som ger mer energi till dig själv och andra och får mer positivt och gott tillbaka.

Kristin är hälsopedagog och arbetar på SOS Internationals. Vill du läsa mer från Kristin?