, ,

Slut fred med ogräset och njut av naturens skafferi

Ogräs och åter ogräs. I många år var jag tokig på allt kirskål som täckte marken i mina rabatter. Jag rensade och rensade och de bara ökade i antal. Suck och pust! Till den dagen jag insåg kirskålens värde!

Så hände det! Hälsotrenden med gröna drinkar fick mig att lyfta blicken! Jag insåg att det gick att sluta fred med de där snabbväxande gröna som bara tog över. I en tidning hittade jag en artikel om att de sålde kirskål för 600 kronor kilot i grönsaksdiskarna i Malmö! Vaaa! Det var ju helt amazing! Plötsligt insåg jag kirskålens värde – deras blad var guld värda! Jag började göra gröna drinkar, supersmarrig kirskålspaj med västerbottenost och pinjenötter. Och de späda bladen har förvällts och frysts in i portioner.

Kirskål och annat grönt

Kirskålen är en medicinalväxt som munkarna ofta använde som läkeväxt och grönsak. I Sverige växer kirskålen i de sydligare delarna. För några decennier sedan odlade man kirskålen som en grönsak på slott och herrgårdar och använde den till omeletter, pajer och som stuvning. Kirskål innehåller mycket C-vitamin, magnesium och järn bland annat. Kirskål är ännu nyttigare än spenat! Ta bort stjälken som ofta kan vara besk liksom gamla blad. Prova gör en god pesto på kirskål. Istället för att köpa spenat och ruccola, använd kirskål och brännässlor!

Nässlor, björklöv och granskott är godsaker för kroppen

Det finns många andra godsaker som vi kan hitta i naturen och de är alla helt gratis. Prova gör en nässelsoppa på nyplockade blad. Så fort du mixar eller förväller nässlorna så förstörs de brännande håren som annars känns otäcka.  Nya björklöv och de limegröna granskotten fungerar utmärkt i salladen! Supermumsigt och fräscht! Ramslök, kärleksört och tusenskönor passar också till maten -.ja du kan äta mycket av naturens skafferi. Prova dig fram!

Grönt är grönt

Kom ihåg att i de gröna gratisgodsakerna i naturen är klorofyllen framträdande. Visste du detta om klorofyll?

  • Klorofyll har antioxidanta, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper.
  • Klorofyll är det gröna färgpigmentet i de gröna bladen och liknar vårt röda hemoglobin i blodet.
  • Gynnsamt för tarmfloran.
  • Verkar renande i blodet.
  • Klorofyllrika tillskott innehåller även betydelsefulla mängder av K-vitamin och gynnar koagulering av blodet för t.ex. de som har svårt att läka sår.
  • Klorofyll motarbetar stenbildning i njurar och galla.
  • Klorofyll motarbetar åderförkalkning samt verkar sänka förhöjda kolesterolvärden.

Kicki är Hälso-och beteendevetare och föreläser bland annat om kost och hälsa. Vill du läsa mer från Kicki?