, , , ,

Skogsbada nya hälsotrenden

I vår tid med stress, storstäder och mindre tid, har det vuxit fram ett nytt koncept inom hälsovärlden. Ett sätt att stressa av och få lugn är att ge oss ut i naturen och skogsbada, bada i grönska. De flesta vet och känner hur skönt och avslappnande det är att komma ut i naturen men kanske inte tar sig tid att släppa måsten, utan kämpar på i ekorrhjulen med hämta, lämna, fixa, ordna och greja.

Trenden och terapiformen kommer ursprungligen ifrån Japan. Där heter det shinrin-yoku som betyder att ta in skogens atmosfär eller skogsbada. Skogsbada är ett nytt ord 2017 i språkrådets nya ordlista.

Själv älskar jag att både skogsbada och solbada. Det är en del av min återhämtning och ger mig kraft och energi och nya kreativa idéer.

Hur skogsbadar man? 

Stäng av mobilen eller lämna den i bilen/hemma för att helt slippa störning eller att vi själva har som tics att kolla telefonen jämt.

Gå långsamt. Mindful walk. Ta in allt som finns. Gröna bladen, se på stammar, stenar med mossa och förundras som ett barn som nyss fått se skogen. Lyssna på fågelsång och vinden som rör bladverk och träd.

Lyssna på det minsta ljud du kan uppfatta. Lyssna först på dina egna steg och sedan gör dig uppmärksam på vad för ljud som finns. Sätt dig ner och bara glo och plötsligt kommer du upptäcka en ny värld. När du stannar upp kommer du att se vad som finns och höra det som hörs.

Hjärnan blir så avhjälpt att få stänga ner och reflektera och uppleva stillhet.

Dofta och lukta på de olika dofterna som finns. Ställ dig frågorna! Vad ser jag? Vad hör jag ? Vad upplever jag? Vad händer i min kropp? Ibland är det obehagligt att få kontakt med sig själv när det inte är som man vill men först efter att fått medvetenhet om hur så kan vi uppleva skillnaden.

I Alnarp utanför Lund finns sedan många år, rehabilitering för utmattande och olika stressrelaterade sjukdomar och där har man sett hur återhämtning i naturen verkligen gör skillnad i återhämtning och läkning.

Enligt www.shinrin-yogu.org hemsida finns flera bevis för att skogsbad fungerar

  • Sänker blodtrycket
  • Minskar stress
  • Förkortar återhämtningstid efter sjukdom eller operation
  • Höjer energinivån i kroppen
  • Förbättrar immunförsvaret

Just nu bokskogar alldeles nyutslagna med sin limegröna blad. Finns det något vackrare ? Ge dig ut och läk dig själv och få inspiration och kraft att göra det som du vill!

Jag rekommenderar Bockeboda, Balsberget, Stackedala, Degeberga hembygdspark, Forsakar,

Forsmöllan, Söderåsen med flera. Kanske gör upp plan att upptäcka skogen kraft på olika platser varje vecka. Det ger hjärnan ännu mer återhämtning när vi kommer till nytt eller så väljer det som ger dig kraft. Finns underbara platser i hela Skåne och Sveriges långa land. Läs mer på skanskalandskap.se

Må så gott!

/Kicki

Kicki är Hälso-och beteendevetare och föreläser bland annat om kost och hälsa. Vill du läsa mer från Kicki?