Konsten att semestercruisa

Sommartider och för många semestertider. Låter härligt med sovmorgnar och lediga dagar och ta dagen som den kommer utan tider och måsten! Familjen samlas och vi ska äta gott, hitta på roliga saker tillsammans och allt ska vara så underbart! Många har stora förväntningar på hur bra det ska bli! I verkligheten är det kanske inte riktigt så det blir.

När vi är alla hemma är det också flera att ta hänsyn till. Alla är inte i samma fas och tillstånd. Några vill sova lite längre och andra vill igång och hitta på saker. Någon vill göra saker på egen hand eller inte just när du vill. När vi bor ihop och ska umgås jämt så kan det bli ovant hur vi ska förhålla oss. Vi har olika önskemål och viljor som skiftar från dag till dag. Många familjer består av mina, dina och våra barn dvs. härliga bonusfamiljen. Allt ska funka och synkas. Många har stora planer på allt som ska hinnas med. Kanske ska huset målas om. Släktingar ska hälsas på eller kommer på besök nu när vi har tid. Det kanske är simskolor, ridläger och tennisläger mm. Plötsligt har semesterns kalender blivit fulltecknad den med. För många som jobbat mycket och intensivt kan det ta 2 veckor innan kroppen och huvudet varvat ner.

Hur semestercruisar man?

Semestercruisa är egentligen ett sätt att förhålla sig till allt. Det är att inte planera så mycket utan fånga nuet och dagen. Att göra det som är i stunden roligt och passar med väder och känsla.  När man cruisar är det upplevelsen som är det viktiga inte så mycket mål och struktur utan vara spontan och fånga tillfällen för att just uppleva något nytt. Om vi är lite mer lay back eller spanska förhållningssättet Manána, manána (Uttrycks manjana) så brukar vi kunna både skratta och återhämta oss snabbare. För dig som brukar styra upp saker kanske utmaningen i år bli att låta andra ta mer plats och träna på att få andras rytm och önskemål komma fram. Då får vi uppleva nytt och lära känna varandra på ett annat sätt. Vi har våra roller i familjen, som ibland kan vara spännande att byta med varandra för att se vad som händer.

Cruisa och låt sommarledigheten hitta dig!

 • Prata igenom innan hur och vad ni vill ha ut av ledigheten. Tänk på att lyssna så alla får säga vad de önskar. Värdera inte utan fånga vad som sägs!
 • Skapa fria dagar där alla får göra vad de vill
 • Sänk ambitionsnivån – låt stressen rinna av. Acceptera och låt varandra vara i sitt eget sväng.
 • Planera några saker som ni vill ska göras och gör dem gärna i början av semestern så det inte ligger som en tyngd eller måsten hela tiden typ renovering mm.
 • Spontanbesök vänner och bekanta –mer kravlöst och lätt!
 • Ha några få punkter som är bra att ha med som gör resten av året lättare exempelvis sortering och utrensning av kläder och prylar. Det gör det lättare att andas!
 • Upplev mera! Det är innehållet som skapar minnen!
 • Byt fokus och byt miljö för att släppa vardag och rutiner.
 • Besök nya platser! Cykla, gå eller kör spontant och låt känslan fånga platserna.
 • Prova nya saker som att klättra, yoga på en surfbräda, spela spel och lär dig dyka mm
 • Gör aktiviteter tillsammans för att stärka gemenskapen i familjen. Många ungdomar tillbringar sitt sommarlov med att sova på dagarna och spela datorspel på natten.

Låt barnen ta del av livet utanför tillsammans med dig och er så de har något att minnas av sommarlovet.

 • Det som är rätt för dig är rätt för dig så gör det som du mår väl av! Vi är alla olika !

Sommarhälsingar
Kicki

Kicki är Hälso-och beteendevetare och föreläser bland annat om kost och hälsa. Vill du läsa mer från Kicki?