,

Att göra eller inte göra?

Hälsablogg med olika hälsatjänster i bild.
I onsdags hade jag förmånen att lyssna till en fantastisk föreläsning! Skolan jag jobbar på besöktes av Filip Ljungberg som är föreläsare och inspiratör. Filip har fått utmärkelser som bl. a. ” Årets unga inspiratör 2014” och ”Årets impact 2015 ”. Jag hade inte hört talas om honom tidigare och hade inga särskilda förväntningar. Men redan efter det att Filip presenterat sig så insåg jag att föreläsningen skulle bli något extra och ganska annorlunda. Filip vill uppmana oss till att tänka stort, utmana oss själva och inte låta oss styras av rädsla för att misslyckas eller vad andra ska tycka. Detta är ju inget nytt, vi har hört det förr. Men när Filip berättar sin historia och använder hela sin personlighet så blir det trovärdigt, intressant och utmanande.

Vi begränsar oss ofta av att sätta upp hinder, stirra oss blinda på det som är svårt och säga att vi gärna skulle vilja men att det inte går för det är omöjligt. Filip utmanar då genom att säga ”Ja, jag förstår att det är omöjligt. Men om det inte vore omöjligt, vad skulle du göra då?” Då börjar funderingarna komma igång, du tänker större och ger dig själv möjlighet att tänka ut vad och hur du skulle gjort. Vilka du skulle kontaktat, vad du skulle tagit reda på och så vidare. Och när man då lyckas hitta den där nyckeln, låsa upp hjärnan och titta på alla lösningar så är det helt plötsligt inte omöjligt längre. Kanske svårt och kostsamt, men inte omöjligt!

Misslyckas är ett laddat ord, och rädslan för att misslyckas gör att vi allt för ofta inte tar första steget mot det vi verkligen vill eller att vi ger upp för fort.

Mindset

Vi kan dagligen jobba med vår attityd, vårt mindset. Hur vi väljer att se på oss själva, våra möjligheter och på de utmaningar vi ställs inför. Det är inget man bara har, inget konstant tillstånd. Det är ett aktivt val du gör varje dag, varje beslut du tar.

När det gäller exempelvis träning är det mycket tydligt, det är ganska lätt att ta en promenad men det är lika lätt om inte lättare at inte göra det. Resultatet kommer inte med en gång och det är det som ställer till det för oss många gånger. Belöningen på kort sikt att ligga kvar i soffan är mer lockande än den belöning du får efter flera veckor. Då du börjar känna effekt av dina promenader. Du känner dig starkare och piggare och vill inte vara utan promenaderna längre. Men det gäller att komma dit, att bestämma sig, att göra aktiva val som din kropp kommer att tacka dig för. Så hur gör du efter jobbet idag? Väljer du att göra eller inte göra?

Om du har möjlighet att lyssna på Filip, är mitt råd att ta chansen.

Är du nyfiken på att veta mer om Filip så kika in på hans hemsida:

Kristin är hälsopedagog och arbetar på SOS Internationals. Vill du läsa mer från Kristin?