,

Anställda får ledigt när de tränar

Hälsablogg med olika hälsatjänster i bild.
Jag läste för ett tag sedan på SVT Nyheter Västerbotten om ett företag i Umeå som satsar extra för att öka sin personals fysiska aktivitet.

Personalen på företaget erbjuds möjligheten att träna en timme i veckan på arbetstid och lika mycket på sin fritid. De samlar då på sig komptid som de kan ta ut i ledighet. Som mest kan en anställd motionera ihop sex lediga dagar på ett år. Alla får låna en pulsklocka som kan registrera hur de har tränat.

Den ansvariga för projektet förklarar att personalen peppar varandra och att de har anordnat en del små tävlingar. Projektansvarig berättar också att de till en start kanske gick ut lite för hårt och ”fastnade” lite i att det skulle vara pulshöjande träning. Men att det efter en tid hittade mer rätt när de vidgade begreppet hälsobringande motion med aktiviteter som bl.a. yoga och styrketräning eller annat som innebar att man rör på sig. Det viktigaste är att göra en något man verkligen tycker om för att kunna hålla i och skapa kontinuitet.

Värt att notera är att hela 90% av de totalt 60 stycken anställda valde att vara med i friskvårdsprogrammet.

Träning för hälsans skull

Vad tycker ni? Är det bra att arbetsplatsen lägger krut på sådana här satsningar? Syftet med insatser som denna kan bland annat vara att personalen ska röra på sig mer och på så vis må bättre, förbättra sammanhållningen i gruppen och minska sjukskrivningarna. Och när personalen mår bättre och sjuktalen går ner så tjänar företaget även på detta i kronor och ören.

Som ni förstått tycker jag det är oerhört viktigt att vi rör på oss av så många olika skäl. Rent personligen älskar jag träning i olika former. Enligt många studier så ökar stillasittandet och jag tycker att vi behöver ta oss an detta från alla olika håll. Du tillbringar många timmar i veckan på arbetet och självklart blir förhållningssättet på arbetsplatsen viktigt. Dock är det, som ofta, inte helt enkelt. Vissa känner sig jagade av dessa insatser och andra varnar för träningshets.

Kristin är hälsopedagog och arbetar på SOS Internationals. Vill du läsa mer från Kristin?